Betonportal

NEM VÉLETENÜL NÉPSZERŰ – AZ EZERARCÚ ZSALUKŐ

Az előregyártott beton termékek legközismertebb és legkedveltebb tagja kétségkívül a zsalukő.

Ha szétnézünk például egy kertvárosi utcában, biztosan számos zsalukő kerítést, kerti támfalat vagy szalonnasütőt látunk. Sőt valószínűleg még annál is több van, mint gondoljuk, hiszen, ha bevakoljuk, lefestjük vagy más módon burkoljuk, nem is látszik a mélyben rejtőző zsalukő.

Népszerűségének legfőbb oka, hogy a zsalukő ára pénztárcabarátnak tekinthető. Másrészt igen sok építési helyzetet felgyorsít, leegyszerűsít, ezáltal egy sor problémára megoldást nyújt a családiház léptékű feladatok esetében.

Leggyakoribb alkalmazási területei:

  • pince alapozás, falazat

  • kerítés építése

  • lábazat építése sávalapra

  • támfal, egyéb alacsonyabb falak építése

  • akna, derítő, ülepítő kialakítása

  • kerti pad, szalonnasütő kialakítása

  • medence építése

(A nyilat és a zsalukövet a felsorolás mellé kellene tenni, egy vonalba, csak én nem tudtam megcsinálni.) Ha Ön ilyen projektekre keres építőanyagot, akkor a zsalukő a legjobb megoldás.

MI AZ A ZSALUKŐ?

A zsalukő egy betonból gyárilag készített üreges építőelem. Funkcióját tekintve tulajdonképpen egy beton zsalu, amelynek feladata és célja, hogy a beletöltött friss betont megszilárdulásig a helyén tartsa.

Nagyszerűségét az adja, hogy csapos-hornyos kialakítása, pontos megmunkálása miatt egyszerűen, akár szakember közreműködése nélkül is sikerrel felhasználható. Pincefalat, lábazatot, lépcsőt, medencét, kerítéslábazatot, alacsonyabb falakat, oszlopokat építhetünk belőle.

Az üregekbe vasszálakat helyezve, két három sor egymásra rakása után friss betonnal töltik fel a zsalukövek üreges belső részét. A beton megszilárdulása után így erős, egybefüggő betonfelület képződik.

Tartóssága, szilárdsága az egybeöntött, monolit beton szerkezetekkel nem tudja felvenni a versenyt, de családi ház méretekig nagyon sok projekt esetében (pl. pincefal, lábazat, kerítéslábazat, oszlopok, alacsony falak stb.) tökéletesen megfelelő megoldást jelent. Viszont többszintes, pláne ipari méretű és funkciójú épületekhez már nem elegendő a teherbírása. Ilyen esetekben a monolit (egybeöntött) beton technológia jelenti a megoldást.

A ZSALUKŐ MINT LEGO

A zsalukő méretek úgy vannak kitalálva, hogy kombinációikkal rengeteg mindent meg tudunk építeni. Nútos szerkezetük, tökéletesen derékszögű oldalaik nagy mértékben megkönnyítik az építkezést. Semmilyen kötőanyag nem szükséges a zsalukövek közé, önmagukban is szilárdan megállnak – nyilván egy stabil, sima és vízszintes alapon. Kis túlzással olyan, mint a Lego.

Azonban a megfelelő stabilitás biztosítása érdekében a későbbi építmény, például egy zsalukő kerítés alapját kellő odafigyeléssel kell elkészíteni. Ha az altalaj puha, nem elég szilárd, először egy monolit beton alap készítése szükséges, ami megakadályozza a zsalukő kerítés esetleges megcsúszását.

A legalsó zsalukő sort habarccsal kell – tökéletesen vízszintesen – a betonalaphoz rögzíteni. Amennyiben vasaltuk az alapot, a felálló függőleges vasakra is rá kell húzni. A többi sort már habarcs nélkül építhetjük.

Vízszintes és függőleges vasalás egyaránt szükséges lehet

A csapos-hornyos kiképzésnek köszönhetően zsalukőből kifejezetten egyszerűen és gyorsan építhetünk. Teherhordó falak esetében a stabilitás növelése érdekében vasalás beépítése szükséges.

A zsaluköveket minden 50 cm magasság után fel kell tölteni folyékony betonnal, amit a kellő stabilitás érdekében le kell csömöszölnünk a legalsó rétegekben is.

MIÉRT JÓ A ZSALUKŐ?

A beton zsalukövek igen sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

  • Üreges kialakítása miatt a kövek önsúlya relatíve alacsony, ezért személyautóval is szállítható, ami egyes munkafázisokat megkönnyíthet, akár ki is küszöbölhet.

  • A zsalukő csaphornyos kialakításának, tökéletes derékszögeinek köszönhetően sok építési munka elvégezhető műszaki ismeretek nélkül, önállóan is.

  • A zsalukőből készült falak nagyon stabilak, „építőkocka” jellegükből adódóan könnyen alkalmazkodnak az egyedi igényekhez.

  • Változatos méreteinek köszönhetően a megrendelő szinte minden kívánsága teljesíthető.

  • És nem utolsó sorban a zsalukő ára is kedvezőnek mondható.

A ZSALUKŐ GYÁRTÁSA

A zsalukő első osztályú kavics és általában portlandcement alapanyagokból készül, víz hozzáadásával. Gyártónként különböző adalékanyagok is kerülhetnek a masszába a minőség növelése céljából.

A gyártás minden esetben egy zárt láncolatú, automatizált gépsoron történik. A rendszerbe egy óriási betonkeverőből érkezik a pontosan beállított arányú friss beton az előre kialakított formákba. A zsalukő gyártás teljesen automatizált folyamat

Egy speciális vibrációs prés segítségével a zsalukövek masszája a sablon minden milliméterére eljut, miközben a levegő kipréselődik belőle.  Így egy rendkívül masszív szerkezetet kapunk. A hibás, sérült darabokat a minőségellenőrzés során kiválogatják és megsemmisítik.

ZSALUKŐ MÉRETEK

A legáltalánosabb zsalukő méret 30 cm széles és 50 cm hosszú. Ez az ún. 30-as zsalukő, de létezik

  • 15-ös zsalukő;

  • 20-as zsalukő;

  • 25-ös zsalukő;

  • és 40-es zsalukő is.

Mint látjuk a számok a zsalukő szélességét mutatják. Magassága változó, 20, 23 és 25 cm a leggyakoribb zsalukő méretek, de ez gyártótól függően változhat.

A széles méretválaszték is hozzájárul, hogy zsalukőből szinte bármit megépíthetünk. Emellett egyszerű formája révén kreatív projekteknek is tökéletes alanya. Ha kimarad pár darab a szalonnasütő építése után, egy-két deszka felhasználásával akár könyvespolcot, padot készíthetünk belőle. De a lehetőségek száma végtelen, az interneten nagyon sok ötlet található ebben a témakörben.