Betonportal

BETONKEVERŐ BÉRLÉS – KÖZEPES VOLUMENŰ BETONOZÁSI MUNKÁKHOZ

Zsalukő kerti támfalba kellene egy kis beton erősítés? A megoldás: betonkeverő kölcsönzés

Lebetonozna 20 m2-t terasznak? A megoldás: beton keverő bérlés
Új kerítést építene? A megoldás: betonkeverő kölcsönzés
Elég volt a sárból, kellene pár méter járda? A megoldás: betonkeverő bérlés
Nő a család, nem férnek a cuccok, kellene egy kerti tároló? A megoldás: betonkeverő kölcsönzés

A fentiekben felsoroltunk néhány olyan helyzetet, amelyek kisebb volumenűek annál, hogy megérje kész mixerbetont rendelni. Annál viszont nagyobb falatok, hogy lapáttal, talicskában keverjük meg hozzá a betont. Az ilyen kis- vagy közepes méretű, ház körül adódó betonozási feladatokhoz már szükséges egy betonkeverő. A betonkeverő ára nagyjából 80 000 Ft-tól a csillagos égig tart. Még ha nem is olyan drága egy egyszerűbb modell, megvenni nem éri meg, ha csak egyszer használnánk. Drágább, mint bérelni, viszont utána 20 évig kerülgethetjük a garázsban. A megoldás: betonkeverő gép bérlése.

Gépkölcsönző partnereink kínálatában nagy választékban talál betonkeverőket többféle teljesítménnyel, méretben, típusban, kedvező áron. A munkatársak segítenek a megfelelő modell kiválasztásában.

Beton nélkül manapság szinte elképzelhetetlen bármilyen építkezés. Akár kicsi, akár nagy feladatról van szó, fontos, hogy gyorsan és jó minőségben legyünk képesek betont előállítani.

Nagyobb volumen esetén legjobb megoldás a mixerbeton rendelés, ez nem vitás. Ám kis vagy közepes feladatokra beválhat a házi betonkeverés betonkeverővel. Igen, de beton keverőből sem csak egyféle van. Vajon hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

A BETONKEVERŐ GÉP VÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

Típus

Alapvetően két nagy típust különböztetünk meg:

 • szabadon ejtő vagy
 • gravitációs betonkeverő.

Amit már mindenki látott és ismer, az a gravitációs. Ez a „hagyományos” betonkeverő, egy egyszerű, de nagyszerű szerkezet, amit lakossági felhasználásra terveztek.

Kis energiaigényű motor hajtja, a forgó keverődob egy nyílással rendelkezik, ami három pozícióba állítható: „etető”, vagyis adagoló, keverő és ürítő pozíció. Oldalra billentve a keverődobot belapátoljuk a hozzávalókat, majd keverő állásba fordítjuk. Ott egy keverőlapát elvégzi a keverést, amelynek fordulatszáma a motor teljesítményétől függ. Ha elkészült a beton, lefelé billentjük a dobot, ahonnan belefolyik az alá állított talicskába. Tehát ugyanazon a nyíláson adagoljuk be az alapanyagokat, mint ahol a kész betont kiöntjük.

Könnyen mozgatható, mivel kerekeken gurul. Súlya általában 50–60 kg.

A másik típus, a szabadon ejtő betonkeverő már profi munkagép, kizárólag nagy építkezéseken használják, ezért ezzel most nem foglalkozunk.

Teljesítmény

A betonkeverő gép teljesítményét általában wattban adják meg, és ez befolyásolja a készülék erejét és hatékonyságát. A nagyobb teljesítményű betonkeverők nyilván erősebbek, gyorsabban és hatékonyabban dolgoznak.

Nem szükséges ugyanakkor feltétlenül a legerősebb készüléket választani, mert mindig a munka nagyságához leginkább passzoló a legjobb megoldás. Például ház körüli kisebb munkákhoz egy 800 Wattos teljesítmény is tökéletesen elegendő.

Ha pedig tényleg csak mini munkára készülünk, például 3 betonjárda lapot cserélnénk ki, válasszuk a mobil vagy kézi betonkeverőt.

Keverési kapacitás

A keverési kapacitás azt határozza meg, hogy egyszerre mekkora mennyiségű betont tudunk elkészíteni.

A betonkeverők méretei általában 120 és 190 literes méret között mozognak. Egy egyszerű, ház körüli munka esetében már a legkisebb méretűvel is gond nélkül elboldogulhatunk. Nagyobb kaliberű munka vagy sietősebb tempó esetén érdemes nagyobb gépet választani. (Természetesen ehhez kellő számú munkás kéz is szükséges.)

Közepes méretű munkák, mint kerítés sávalap készítés vagy aljzatbetonozás esetén nagyobb, 250–350 literes betonkeverő bérlése javasolt. Ezek a gépek még kézzel is mozgathatók, de autóba emelésükhöz már legalább két ember szükséges.

Kisebb alapozási munkákhoz is nagy segítség egy betonkeverő gép

Gondoljuk át (de inkább számoljuk ki), mekkora betonmennyiségre lesz szükségünk, és olyan betonkeverőt válasszunk, amely elegendő kapacitással rendelkezik.

GYAKORLATI TUDNIVALÓK BETONKEVERŐ BÉRLÉSHEZ

Legelőször célszerű telefonon vagy e-mailben felvenni a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken a gépkölcsönzővel, és tisztázni, hogy milyen gépre lenne szükségünk. A munkatársak készséggel adnak tanácsot.

A megbeszélt időpontban a gépkölcsönzőben átvehető a lefoglalt eszköz. Ha nincsen megfelelő szállító járművünk, akkor házhozszállítás is kérhető. A szállítási díjról az adott szolgáltatónál lehet tájékozódni.

SZÜKSÉGES IRATOK BETONKEVERŐ KÖLCSÖNZÉSHEZ

Magánszemély esetén

  • Személyi igazolvány és lakcímkártya,
  • 3 havi befizetett közüzemi számla bemutatása,
  • kaució kifizetése (mértéke a kölcsönzött eszköz értékétől függ).

Cég esetén

  • Aláírási címpéldány,
  • meghatalmazás (ha nem az aláíró a bérlő személy),
  • hatályos cégkivonat,
  • kaució kifizetése.

GYAKORI HIBÁK BETONKEVERŐ BÉRLÉSEKOR

  • Elengedhetetlen, hogy az elektromos vezeték, ahonnan az áramot nyerjük, hibátlan, fröccsenő víz ellen védett és földelt legyen, gumi csatlakozódugóval ellátva. Bármelyik feltétel nem teljesülése esetén a betonkeverő gépek használata baleset- és életveszélyes!
  • A gép dobját betonozás után azonnal mossuk ki sóderrel és vízzel, ne várjuk meg, hogy belekössön a beton. Mivel a beton készítéshez víz szükséges, nem lehet arra hivatkozni, hogy nem volt a helyszínen víz.
  • A betonkeverő gép maga és a vele való munka is helyigényes. Keressünk, ha nincs, alakítsunk ki számára szilárd, stabil, vízszintes felületet, ami elbírja a betonnal megrakott gép súlyát.