Betonportal

FRISSBETONRA VAN SZÜKSÉGE?

Akkor építkezik. Ne aggódjon, segítünk!

A beton cement, sóder (homokos kavics változó szemcseméretben) és víz keveréke. Ha adott arányban összekeverjük az alkotórészeket, egy többé-kevésbé képlékeny masszát kapunk. Ez a frissbeton.

Alapvetően három lehetőség közül választhatunk, ha frissbetonra van szükségünk:

    • Betonüzemből rendelünk mixerbetont (egyéb elnevezései: készbeton, gyári beton, transzportbeton), kiszállítással.

    • Otthon, magunknak keverjük a betont, betonkeverővel.

    • Zsákos, cement-sóder keveréket vásárolunk, ami száraz (zsákos beton vagy készbeton néven is ismert) és csak vizet kell adagolnunk hozzá.

Mixer beton, házi betonkeverés vagy zsákos beton – melyiket válasszam?

Mindegyik megoldás működhet. Ami leginkább döntő ebben a kérdésben, az a szükséges beton mennyisége.

Zsákos beton/Szárazbeton

Minimális betonszükséglet esetén (javítás, hobby célú felhasználás) a zsákos beton a megoldás. Csak bekeverjük egy vödörben, és már javíthatjuk is a terasz hibáit vagy a lépcső letört élét.

Házi betonkeverés

A ház körüli, kisebb munkák esetén (pl. oszlopok pontalapjának betonozása, kerti fészer, kis terasz betonalapja, zsalukövek feltöltése stb.) érdemes lehet megpróbálkozni az otthoni betonkeveréssel. A közhiedelemmel ellentétben, ha minden költséget összeszámolunk (pl. munkaerő, anyagszállítás, betonkeverő bérlés és szállítás stb.), nem biztos, hogy a házi betonkeverés olcsóbb, mint a mixer beton ár. Sokak számára becsületbeli ügy, presztízskérdés a házi betonkeverés, és valóban nem is egy kivitelezhetetlen feladat. Vannak viszont szabályai, amikkel fontos tisztában lenni, mielőtt e módszer mellett döntünk.

Mixerbeton

Ha 1–2 m3-nél több betonra van szükségünk, már megéri mixerbetont rendelni. A mixer beton szigorú recept alapján, számítógépvezérléssel, betonüzemben bekevert frissbeton. (Egyéb elnevezései a transzportbeton, gyári beton vagy készbeton.) A kért helyszínre speciális járművel (betonkeverő autó, vagyis mixer; vagy billenőplatós teherautó) segítségével ki is szállítják. Ezzel egyrészt rengeteg munkától kíméljük meg magunkat, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy pontosan a számunkra szükséges összetételű, garantáltan magas minőségű betonnal dolgozhatunk.

Összegzés

Ha csak kis mennyiségű betonra van szükségünk, és rendelkezünk a szükséges eszközökkel, tudással is, akkor a házi betonkeverés megfontolandó lehetőség. Azonban, ha nagyobb mennyiségű, meghatározott fajta és jó minőségű betonra van szükségünk, akkor a mixerbeton rendelése a jobb választás. Ahogy abban az esetben is, ha időt és energiát szeretnénk megtakarítani. Mini anyagszükséglet esetén a zsákos beton a leginkább praktikus. A végleges döntés mindig a konkrét helyzet és az egyéni preferenciák függvénye.