Betonportal

MIXERBETON – A RUTINOS PROFI

 

mixer beton ár keresőkifejezésre nagyjából 2700 ember keres havonta.  A komoly érdeklődés nem a véletlen műve: a mixerbetonnak is gyakran nevezett transzportbeton megkerülhetetlen tényező, amikor betonozásról van szó.

 

Az építőiparban az egyik legelterjedtebb és legfontosabb alapanyag a beton. A transzportbeton pedig nem más, mint a betonüzemekben, meghatározott receptúra alapján bekevert, friss, képlékeny beton. Ezt speciális járművel ki is szállítják nekünk az építkezés helyszínére, mégpedig közvetlenül a kívánt helyre öntve vagy pumpálva. Ez jelentősen megkönnyíti és gyorsítja a betonozás munkafolyamatát.

Aki levezényelt már akár csak egy lakásfelújítást is, az tudja, hogy a felújítás, építkezés óriási szervezőmunkát és logisztikát igényel. A hatékonyság (és elménk épségének megőrzése is) azt diktálja, hogy ahol csak lehet, a legegyszerűbb megoldást válasszuk. Természetesen úgy, hogy közben a minőségből nem engedünk. Ha betonozásról van szó, akkor pontosan ilyen megoldás a transzportbeton vagy mixer beton. (A kettő közötti különbséget lásd lejjebb.)

TRANSZPORTBETON? MIXERBETON? KÉSZBETON?

Mi a különbség közöttük?

A betonüzemben előállított betonra többféle elnevezés is használatos a magyar nyelvben. Mixerbeton, készbeton, transzportbeton, előre gyártott beton – hogy csak a legelterjedtebb kifejezéseket említsük. Ezért egy kis rendet szeretnénk tenni az elnevezések között.

  • Transzportbeton=előre gyártott beton: A transzportbeton adott receptúra alapján, betonüzemben előre bekevert és a helyszínre kiszállított friss beton. Ez a főkategória elnevezése.

  • Készbeton: A transzportbetonra is használják a kifejezést, de készbetonnak nevezik a zsákokban kapható sóder-cement keverékeket is, amihez otthon már csak víz hozzáadása szükséges. Nagyon kis mennyiség (pl. javítás) vagy hobbi célú felhasználás esetén javasolt.

  • Mixerbeton: A mixerbeton a transzportbetonok egyik altípusa. Betonkeverő autóban, más néven mixerben vagy mixerkocsiban, illetve pumix kocsiban helyszínre szállított folyékonyabb vagyis képlékenyebb fajta friss beton.

  • Billencsbeton: A transzportbetonok másik altípusa. Billenőplatós teherautóban kiszállított, nem folyós, hanem nedves föld állagú, friss beton. Szakszerű elnevezése: a földnedves beton, illetve ide sorolható még a CKT beton is. (Mivel ez a két típus nem pumpálható, ezért csak billenős autóval szállítják, innen a név.)

Miből áll?

A transzportbeton fő összetevői a cement, a kavics és homok (együtt sóder) és a víz. A betonüzemekben ezen összetevőket precízen, számítógéppel kimért arányban adagolják, majd teljesen homogénre keverik.

A kész beton minőségét befolyásolja az összetevők aránya, amit a felhasználás helye, célja szerint (pl. könnyű beton, szálerősítésű beton stb.) adalékanyagok hozzáadásával is módosíthatunk.

A kívánt típusú beton megrendelésekor szigorúan tartsuk magunkat a tervező/építész által a tervrajzon megadott minőséghez! Az ettől való mindennemű eltérés ronthatja betonunk minőségét, a belőle készült épület élettartamát, állékonyságát. A beton minőségén spórolni nem okos gondolat.

Hogyan készül a készbeton?

A transzport- és a mixerbetont egy speciálisan e célból épített betonüzemben készítik. A keverés folyamatát számítógép vezérli, grammra pontosan méri ki a hozzávalókat és a keverés szükséges időtartamát. A betonüzemben a keverés folyamatát számítógép vezérli Így a beton összetétele mindig pontosan olyan, amilyennek a nagykönyvben (és a kivitelitervben) elő van írva. A keverék elkészülte után a betont a megfelelő szállító járműbe töltik.

Hogy néz ki?

A „friss” beton megjelenés és halmazállapot tekintetében egészen különböző lehet. Az elsősorban alapozásra használt ún. földnedves beton (konzisztenciájának jelölése F1) például egészen sűrű halmazállapotú, hasonló állagú, mint a nedves föld. Ugyanilyen állagú az utak vagy térkövek alapozására használatos CKT beton is.

A folyékony beton (F5, F6 stb.) ezzel szemben nem meglepő módon egészen folyékony, szinte önthető. A skála e két végpontja között található az igen gyakran használt kissé képlékeny (F2) és képlékeny beton (F3, F4) is.

A friss beton képlékenysége – szakszóval konzisztenciája – a következőket befolyásolja:

  • a keverés,

  • a szállítás és

  • a bedolgozás módját,

  • valamint a megszilárdult beton tulajdonságait.

A transzportbeton szállítása

A transzportbeton szállítását meghatározza a konzisztenciája. A földnedves (és a CKT) betont mindig billenőplatós teherautón szállítják, ezért ezeket billencs betonnak is nevezik.

A kissé képlékeny és képlékeny betonfajtákat a mixernek nevezett betonkeverő autóban, illetve ennek változatában, a pumixban szállítják. Ezért ezt a fajta betont mixerbetonnak is hívják.

Betonkeverő autó, vagyis mixer

A mixerbeton pumpálható, ezért a nehezebben megközelíthető helyszínek esetében betonpumpa bérlésével meggyorsíthatjuk a helyszínre juttatást és bedolgozást. A pumix egy kisméretű pumpával rendelkező mixer, ami kisebb mennyiségű beton szállítására és pumpálására is alkalmas.

A friss betont az előre felépített zsaluzatba kell helyezni, majd elsimítani és tömöríteni, például tömőfával vagy vibrátorral.

Minden fajta transzportbetonnál figyelembe kell venni a szállítási útvonalat és a szükséges szállítási időt. Minél közelebbi üzemből rendeljük a betont, annál olcsóbb lesz a szállítási költség. A szállítóautók átlagosnál nagyobb méretére, vagyis helyigényére is gondolni kell. Általános szabály, hogy a betonnak lehetőleg a keverés befejezését követő 60 percen belül a helyszínen kell lennie.

A friss beton utókezelése

A beépítést követő első napokban a betont védeni kell a káros időjárási és környezeti hatásoktól (nagyon gyors felmelegedés vagy lehűlés, fagy, eső, kiszáradás stb.). A friss betont a száradás lassítása érdekében nedvesen (de nem vízben áztatva) kell tartani locsolással vagy speciális fóliákkal (pl. geotextil).

MIÉRT JÓ A TRANSZPORT- ÉS A MIXERBETON?

  • A kész beton időt és munkát takarít meg az építkezőknek. A transzportbeton használatával a beton keverésével és adagolásával járó fáradságos munkafolyamatokat kikerülhetjük. Az elő- és utómunka is jóval kevesebb, mint a több összetevős házi keverésénél. A betont közvetlenül a helyszínre szállítják, ami jelentősen lerövidíti az építési időt és lehetővé teszi az azonnali munkakezdést.

  • A mixerbeton egyenletesen magas minőségű, mivel szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül a gyártás során. Mindig pontosan azonos arányú keveréke biztosítja a folyamatosan magas minőséget, megfelelő szilárdságot és tartósságot, amely elengedhetetlen az épületek és szerkezetek biztonságához. Különböző tulajdonságú, konzisztenciájú fajtái érhetők el, így az építkezők kiválaszthatják a tervben előírt (ha nincs ilyen, az adott projektnek legmegfelelőbb) betontípust.

A mixerbeton szakszerű beépítése és utókezelése elengedhetetlen

  • A transzportbeton gazdaságos. A pontosan kiszámított, előre meghatározott mennyiségű beton rendelésével elkerülhető az anyagpazarlás, mivel csak az aktuálisan szükséges mennyiséget kell megvásárolni. Ez csökkenti a költségeket és jóval környezetbarátabb megoldást jelent a hagyományos, házi betonkeveréssel szemben.

  • A mixer beton ára a házi betonkeveréshez képest első ránézésre magasabb. Ha azonban nemcsak a konkrét beton árat hasonlítjuk össze, hanem az összes körülményt figyelembe vesszük, máris sokkal árnyaltabb lesz a kép.

A betonüzemek az alapanyagokat nagy tételben szerzik be, üzemanyag-takarékosan, vagyis kisebb karbonlábnyommal szállítják, ami a mixer beton árát is csökkenti.

Az otthoni betonkeverésnek komoly járulékos költségei vannak: időráfordítás, utánajárás, alapanyagok szállítási költsége, betonkeverő bérlése, környezeti terhelés, több ember munkabére stb.).  Ha mindezeket figyelembe vesszük, könnyen kiderülhet, hogy végül a transzportbeton ára kedvezőbb.

A BETON TULAJDONSÁGAI

A beton lenyűgöző építőanyag, egyszerre praktikus, esztétikus és olcsó. Rendkívül előnyös műszaki tulajdonságai megkérdőjelezhetetlenek. Nagy szilárdságú, gyorsan, gazdaságosan és rugalmasan alkalmazható. Jó hőtároló tulajdonságai vannak, vízálló, nem éghető, biztonságos. (A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült.)

Ha gyorsan, nagyobb mennyiségű, egyenletes minőségű építőanyagra van szükségünk, a transzportbeton a legjobb választás. Lehetővé teszi a gyors és hatékony munkavégzést, valamint garantálja az építmények biztonságát és tartósságát. Talán első ránézésre magasabb árral és szállítási költségekkel járhat, a transzportbeton legtöbb esetben mégis előnyösebb megoldásnak bizonyul a hagyományos betonkeveréssel szemben.