Betonportal
lépcső készítés

Kültéri beton kerti lépcső készítés házilag – lépcső tervezés és építés okosan

A lejtős kertek tervezése különleges lehetőségeket kínál a látványos szintkülönbségek kialakítására. A teraszos burkolt területek/támfalakkal megtartott növényágyak segítségével érdekes és esztétikus kertet hozhatunk létre. Igen ám, azonban a szintek közötti biztonságos közlekedés érdekében lépcső megoldások kialakítására lehet szükség. Szerencsére a kültéri beton kerti lépcső tervezés és készítés házilag is megvalósítható. A következőkben ennek lépéseit mutatjuk be – kezdjünk is neki!

A kültéri lépcső tervezés néhány fontosabb szempontja

A nagy méretű, fokozatosan lejtő kertek esetében a széles járófelületű és alacsony fellépési magasságú kültéri lépcső látványos megoldást jelent. Mindazonáltal a lépcsőházra emlékeztető megjelenés elkerülése érdekében tanácsos néhány lépcsőnként széles, lapos pihenőket beiktatni. Az irányt változtató lépcső még érdekesebb lehet, ugyanis különböző szögből kínál kilátást a kertre.

Természetesen a kültéri lépcső készítés és tervezés házilag történő elvégzése során lényeges a kültéri lépcső fokok aránya is. A járófelület (amire állunk) és a fellépő (a lépcső függőleges része) aránya nemcsak lényeges, hanem döntő jelentőségű. Ideális esetben a járófelület szélessége és a fellépő magasságának kétszerese együtt 65 cm l. Például egy 30 cm-es járófelülethez 17,5 cm-es fellépő, míg egy 35 cm-es járófelülethez 15 cm-es fellépő illik. Soha ne készítsünk 30 cm-nél keskenyebb járófelületet és a fellépő se legyen 17,5 cm-nél magasabb.

Kültéri beton lépcső készítés házilag: a tervezés és az építés lépései

Kültéri beton lépcső készítés során tehát a következő lépésekkel számoljunk.

  • Mérés és jelölés. Ahhoz, hogy ki tudjuk ókumlálni a szükséges lépcsők számát, mérjük meg a lejtő teteje és alja közötti szintkülönbséget. Cövekekkel jelöljük ki a lépcsők helyét és nagyjából alakítsuk ki a lépcsőket a talajból.
  • Alapozás. Fektessünk le betonlapokat homokba ágyazva, egy szintben a talajjal a lejtő alján, esetleg ássunk árkot a törmeléknek és egy 10-15 cm-es betonlapnak, ami az első kültéri lépcső fellépő alapja lesz.
  • Fellépők építése: Miután a beton megkötött, készítsük el a fel lépőt két malteros téglasorból vízszinttel síkba állítva. Ha ezzel megvagyunk, töltsük ki a fel lépő mögötti részt tömörített törmelékkel, és fektessük a járófelületet malterágyra. Vízszintezőt használva segítségként, ütögessük lefelé a járókövet addig, amíg enyhén nem lejt kifelé. Mégpedig azért, hogy levezesse az esővizet és megakadályozzuk a jég kialakulását hideg időben.
  • További lépcsők elkészítése. Mérjük ki a távolságot a járólap első szélétől a következő fellépő helyének kijelöléséhez és készítsük el ugyanígy a következő lépcsőt.
  • A lépcsőoldalak kialakítása. A lépcsőoldalak környezetéhez való igazítása szintén fontos. Füvesíthetjük/növényekkel ültethetjük be a lépcső oldalát, hogy a talaj ne mosódjon a lépcsőkre. Alternatív megoldásként nagy kövekkel/sziklakerttel tarthatjuk vissza a talajt. A növények idővel elfedik a kövek merev széleit, de a túlnyúló növényzetet vissza kell vágni  járófelületek benövését megelőzendő.

A kültéri kerti beton lépcső megoldások előnyei

Ha eddig nem derült volna ki, a kültéri, kerti lépcső beton alapjának hála számos előnnyel rendelkezik.

  • Tartósság és hosszú élettartam. A beton rendkívül tartós anyag, amely jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak, a kopásnak és a nehéz terhelésnek. Ennek köszönhetően a beton lépcsők hosszú élettartamúak és minimális karbantartást igényelnek.
  • Biztonság. A beton lépcsők stabilak és szilárdak, csökkentve ezzel a balesetek és a csúszás kockázatát. Az egyenletes felület biztosítja a biztonságos közlekedést.
  • Esztétikai sokoldalúság: A beton számos formában és színben elérhető, így könnyen testre szabható a kert vagy az épület stílusához. Különböző textúrák, mintázatok és színezések alkalmazásával egyedi megjelenést érhetünk el.
  • Költséghatékonyság. A beton lépcsők építése költséghatékony, különösen hosszú távon, mivel kevesebb karbantartást igényelnek és ritkán szorulnak javításra.

Végszó

A beton lépcsők bármilyen kertben/kültéri térben jól alkalmazhatók, különösen sík terep esetén.  A ültéri beton kerti lépcső készítés házilag is elvégezhető, ha lépcső tervezés és építés fent bemutatott szabályait követjük. Fontos a járófelület és a fel lépő arányainak megfelelő kialakítása, az alapozás és a lépcsőfokok pontos építése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük